• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Cемінар-практикум з циклу «Культура Слобожанщини» за темою «Символіка візерунку, кольору та форми в народному мистецтві України. Рослинні барвники в писанкарстві»

Cемінар-практикум з циклу «Культура Слобожанщини» за темою «Символіка візерунку, кольору та форми в народному мистецтві України. Рослинні барвники в писанкарстві»

2018-12-06

/Files/photogallery/8871/DSC00559.JPG

6 грудня 2018 року у Харківському Палаці дитячої та юнацької творчості був проведений міський семінар-практикум для керівників гуртків образотворчого і декоративно-прикладного профілів закладів позашкільної освіти міста Харкова з циклу «Культура Слобожанщини» за темою «Символіка візерунку, кольору та форми в народному мистецтві України. Рослинні барвники в писанкарстві»./Files/photogallery/8871/DSC00340.JPG

Програмою семінару передбачена міні-лекція «Відображення ментальності слобожан в колекції писанок М.Ф. Сумцова», яку підготувала завідувач сектору народних ремесел гуманітарно-естетичного відділу Палацу Ірина Каплаух.

Матеріал до лекції Ірина Олександрівна вилучила в тому числі з раритетної книги М.Ф. Сумцова «Слобожани», яка вперше побачила світ 100 років тому у Харкові. Слухачі почули спогади різних за національністю та родом діяльності людей, які в різні часи мали змогу спілкуватися з першими слобожанами, спостерігати за їхнім життям та дізнатися про їхні характерні риси: майже всі автори спогадів відмітили схильність слобожан все поетизувати, їхню романтичність та любов до пісні.

Вражаючий виступ Анни Коновал, Лауреата всеукраїнських конкурсів молодих виконавців, керівника гуртка бандуристів КЗ ХПДЮТ, допоміг учасникам семінару налаштуватись на практичну частину семінару: чарівна мелодія твору «Фантазія «Купайло» Оксани Герасименко дала змогу відчути на собі силу народної пісні, доторкнутися до потаємних куточків душі, надихнутися на творчість.

У практичній частині учасники почули виступ керівника зразкового художнього колективу дизайн-студії «Палітра», члена Харківського клубу писанкарства ім. А.П Овчаренко Олени Рідної про рослинні барвники для писанок, принципи їх приготування і використання в мистецтві писанкарства. Далі Олена Миколаївна провела майстер-клас за означеною темою.

У навчальному приміщенні була представлена виставка писанок Рідної О.М., а також вихованки дизайн-студії Наталії Бондаревої, яка успішно опанувала мистецтво розпису писанок рослинними барвниками. Серед експонатів виставки були писанки-копії з колекції М.Ф. Сумцова, виконані Оленою Рідною для всеукраїнської виставки у м. Києві. Учасникам семінару була представлена можливість придбати каталог копій писанок колекції М.Ф. Сумцова, відновленої президентом Харківського клубу писанкарства Наталією Дмитрівною Кравченко.

Підводячи підсумки роботи, педагоги-позашкільники обмінялися власним досвідом роботи з мистецтва писанкарства та висловили побажання продовжити опанування технологією використання рослинних барвників. Всі зійшлися на тому, що така форма роботи потрібна педагогам, бо вона не тільки збагачує знання, а й дає заряд бадьорості, впевненості у необхідності і важливості роботи керівника гуртка.

Завідувач гуманітарно-естетичного відділу Т.В.Сидорова


Галерея "06.12.2018 семінар-практикум з циклу Культура Слобожанщини"

Кiлькiсть переглядiв: 79