• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Семінар-практикум з циклу "Культура Слобожанщини"

Семінар-практикум з циклу "Культура Слобожанщини"

2017-11-22

22 листопада 2017 року у комунальному закладі «Харківський Палац дитячої та юнацької творчості Харківської міської ради» відбувся міський семінар-практикум для керівників гуртків образотворчого і декоративно-прикладного профілів позашкільних навчальних закладів міста Харкова з циклу «Культура Слобожанщини» за темою «Символіка візерунку, кольору та форми в народному мистецтві України. Лялька-мотанка. Історія, значення, функції». У семінарі взяли участь 39 педагогів із 14-ти позашкільних закладів.

Педагоги-позашкільники прослухали міні-лекцію методиста гуманітарно-естетичного напряму Чалої Олени Миколаївни за темою «Лялька-мотанка. Історичні аспекти», з якої дізнались, що народні ляльки виконували багато функцій (обрядові: на родючість і врожай; на забезпечення дощів та їх припинення тощо; оберегові: втілення в ляльку душі предків з елементами заступництва; охорони від сил зла та забезпечення дитині здоров'я та щасливої долі тощо; ігрові).

Ознайомились з правилами та пограли у народні ігри «Зозуленька» і «Тягни-Штовхай».

Взяли участь у двох майстер-класах за темами: «Лялька-мотанка. Навчальний та ігровий потенціал» у виконанні народного майстра України Тетяни Володимирівни Оглобліної (КЗ ЦДЮТ № 1) та «Вузлова лялька «Нашвидкоруч» у виконанні завідувача сектору народних ремесл Каплаух Ірини Олександрівни (КЗ ХПДЮТ).

Познайомились з досвідом роботи педагогів гуманітарно-естетичного відділу КЗ ХПДЮТ за темою «Використання ляльки-мотанки у гуртковій роботі».

Підведення підсумків семінару-практикуму також проходило в ігровій формі: керівники гуртків висловлювали свої враження продовжуючи речення:

- я не вміла, а тепер вмію…
- я не знала, а тепер знаю…
- я не розуміла, а тепер розумію…

Наповнили валізу вміннями, які можна буде використати у роботі з вихованцями:

- крутити ляльку «Ялинка»;
- вмінням використання народної гри на гуртковому занятті;
- цікавим досвідом проведення заняття за участі двох гуртків;
- знаннями з історії та функцій народної ляльки.


Одностайно вирішили до м'ясорубки покласти теоретичний матеріал семінару, щоб творчо переробити та адаптувати його до роботи за програмою навчання свого гуртка.

А корзина залишилась порожньою…

Галерея "22.11.2017 Семінар-практикум"

Кiлькiсть переглядiв: 151